Recepty

3 tipy na recepty, které vaše stěhování promění v gurmánský zážitek

0 Flares 0 Flares ×

Recepty na párty a oslavy výborně splňují požadavky při stěhování.

Jsou rychlé na přípravu i konzumaci, zašpiníme pouze misku, jelikož většinou jíme rukama.

Kočovným životem už sice nežijeme, ale mnozí z nás se za život stěhují několikrát. Někdo to má v malíčku, jiný je na štíru. Potřebujeme všechno naskládat do krabic a pak zase co možná nejrychleji vyskládat.

V samém shonu a plánování co kam nastrkat mnohdy zapomeneme naplnit vlastní hladové krky. Pak kňouráme, nebo se odbýváme. Kňourají naše vnitřnosti, že jim nedáváme, co skutečně potřebují a po čem jim je dobře.

Snad by to vyřešila restaurace na rohu. Ale máme čas si na hodinku až dvě odběhnout, když nás čeká tolik práce a my si chceme své nové hnízdečko co nejrychleji zabydlet a zútulnit?

Asi těžko, krabice jsou neodbytné, samy se nevyklidí a nám nezbývá než se do všeho pustit a co nejrychleji to mít za sebou.

Recepty na jídlo při stěhováníStěhování je jako cestování

Máme u sebe pouze část věcí, které běžně používáme a musíme si s nimi vystačit. Také potřebujeme dopředu vymyslet recepty na to, co budeme jíst a v jakých podmínkách.

Představte si, že máte strávit celý den jízdou ve vlaku. Samozřejmě dnes většinou můžeme využít restaurační vůz, ale je dost pravděpodobné, že se v něm nechceme stravovat celý den.

Ať už proto, že je to drahé, že nám to nechutná, nebo máme zkrátka jiný styl stravování.

V takovém případě si připravíme svačinu pokud možno na celý den a nic nenecháváme náhodě.

Stejné je to se stěhováním. Jen nejsme omezeni na prostor vlaku, ale na prostor starého/nového bydlení a příruční krabici z kuchyně.

V ní je dobré mít pár talířů, příbor, nějakou misku, šroubovací skleničky, skleničky/hrníčky, pánev, hrnec, špatchtli, prkénko, utěrku, případně další nástroj/vybavení bez kterého se neumíte obejít.

A když máme připravené vybavení, přichází řada na recepty a potraviny samotné.

Než si začnete chystat a vymýšlet, co do jídelní stěhovací krabice připravit, seznámím vás s několika tipy, jak si stravování při stěhování zjednodušit, nebo dokonce užít! ☺

Recepty na salát ve skleniciRecepty na pokrmy ve sklenicích

Jednoduchá, rychlá a bezpečná varianta vhodná na svačiny či snídaně. Do sklenic můžete vložit už hotový salát, můžete v nich mít naloženou zeleninu, připravený dezert, kompot. Cokoliv, na co si vzpomenete.

Pak stačí jen vytáhnout potřebnou skleničku v odpovídajícím množství a můžete se pustit do jídla.

Ve sklenici si také pokrmy snadno připravíte. Např. už zmiňovaný salát. Při stěhování se nám také moc nechce mýt nádobí a sklenička vyřeší nádobu na přípravu zálivky, na promíchání surovin i nádobu, ze které je možné jíst.

Jak na salát ve sklenici?

Postup je trochu obrácený, ale funkční. Ve skleničce si nejprve připravte zálivku. Nalijte do ní za studena lisovaný olej, oblíbený ocet nebo citron a koření, pak sklenici uzavřete a důkladně prošejkujte, dokud nevznikne propojená emulze.

Pak do sklenice vložte zeleninu, nedávejte ji úplně plnou, abyste mohli promíchávat, opět protřepte a je hotovo. Kdyby se zelenina se zálivkou nechtěla propojit, jednoduše sklenici otočte dnem vzhůru a chvíli ji tak nechte, zálivka steče a zeleninu ochutí.

Recepty na dezerty a kaši ve sklenici

Stejným způsobem si připravíte také dezert nebo obilnou kaši. Naskládejte do vrstev např. vločky, sušené ovoce, ořechy a semínka, sem tam nasypte také koření (skořice, badyán) a zalijte vodou nebo rostlinným mlékem.

Pozor! Myslete na to, že suroviny nabudou, takže sklenici naplňte maximálně ze ¾. Necháte-li sklenici ve vodě/mléku přes noc, ořechy a semínka se probudí a začnou klíčit, ovoce nasákne vodu, takže bude krásně šťavnaté a celý pokrm osladí.

Tekutina také vše chuťově perfektně propojí. Ve vaší sklenici se pak skrývá energetická bomba, která vás po ránu skvěle nastartuje, a vy budete plní energie.

Poznámka:

Někdo nesnese ovoce s ořechy a vločkami. Ovoce totiž trávíme rychleji a může začít v žaludku kvasit, a tudíž nadýmat. V takovém případě si připravte skleničku bez ovoce, potřebujete-li sladit, doslaďte až těsně před podáváním stévií, medem či jiným přírodním sladidlem.

Recepty na hlavní jídlo jako eintopf

Nespornou výhodou je, že použijete jediný hrnec. Eintopf si můžete připravit z běžných surovin, pokud máte svůj oblíbený v záloze, nebo můžete opět využít cestovní strategii a připravit si/koupit tzv. cestovní balíčky.

Napsala jsem o nich celý článek, který si můžete přečíst zde >>Jídlo na cestách.

Nechcete-li ovšem odbočovat, vysvětlím vám stručně celý princip: Cestovní balíček si jednoduše připravíte doma ze surovin, které jsou rychle uvařené, nebo se nemusí vařit vůbec, ze sušené zeleniny a z koření.

Recepty na balíčkyCo do balíčků?

Jako základní surovinu použijte pseudo/obilniny nebo luštěniny.

Z lepkových obilnin se hodí bulgur, freekeh, kroupy, kuskus, z bezlepkových psuedo/obilnin amarant, jáhly, pohanka (světlá i tmavá), polenta, quinoa (čti kinoa) – bílá, černá, červená, z luštěnin loupaná červená čočka, půlená žlutá čočka, mung dál, půlený hrách.

Když si vyberete základní surovinu, přidejte oblíbenou sušenou zeleninu, ochuťte kořením a máte připravený balíček, ze kterého vykouzlíte výtečné jídlo kdykoliv, kdy nemáte čas nebo chuť řešit hlavní jídlo.

Přípravu zvládne každý

Balíček totiž nasypete do hrnce (v horách do ešusu), zalijete vodou, přikryjete pokličkou, uvaříte a je hotovo.

Nemusíte ani míchat! Ovšem pod jednou podmínkou: že nezačnete míchat hned na začátku. Jakmile se totiž ke dnu dostane vzduch, pokrm se začne chytat. Doporučuji tedy stáhnout z plamene těsně před vsáknutím veškeré vody a nechat dojít. Hotový pokrm zalijte za studena lisovaným olejem, důkladně promíchejte a podávejte.

Takto jednoduše si připravíte výživný pokrm výtečných chutí, který se vaří sám. Jediným vaším úkolem je sledovat, kdy je hotovo a kolik je tam ještě vody. Vařte pod pokličkou a vidličkou nebo lžící zlehka odhrnujte pokrm, abyste viděli, kde končí hladina vody.

Užitečné rady

  • Pokud se rozhodnete použít větší luštěninu, jako je např. hrách, doporučuji balíček předem namočit, urychlíte dobu vaření.
  • Pokud se rozhodnete použít jako základní surovinu bulgur, freekeh, pohanku nebo quinou, nemusíte pokrm vařit. Stačí namočit (např. do sklenice, jejíž systém už znáte) a po pár hodinách se pustit do jídla. Před podáváním také promíchejte s oblíbeným za studena lisovaným olejem.

Recepty na párty jídloRecepty na párty pokrmy

Koho by napadlo udělat si při stěhování párty?! Ne, nebojte, nemusíte nikoho zvát, leda že si pozvete pomocníky. ☺

Pokrmy na párty a oslavy výborně splňují požadavky na stěhování. Jsou rychlé na přípravu i konzumaci, zašpiníme pouze misku nebo tác/talíř, jelikož většinou jíme rukama, a to je celé.

Však většinou na žádné oslavě nechybí jednohubky, chlebíčky, nejrůznější pomazánky a dipy na namáčení. Věřím, že má každý v záloze nějaké to párty jídlo, které si nenechá ujít.

Tak si i vy zpestřete svoje stěhování, ať se nemusíte zabývat příliš dlouhou přípravou, ale společně s rodinou si ji užijete. Můžete do své příruční kuchyňské krabice přidat také vykrajovátka na cukroví, vykrájet tvary ze sýra a zabavit neposedné děti.

Zkrátka cokoliv, co vás napadne. Fantazii se meze nekladou.

Chcete-li inspiraci na jedno rychlé párty jídlo, mrkněte sem >>Pikniková pažitková pomazánka bez pečiva.

Tak co, už víte, co zabalíte do své příruční jídelní krabice? Už se vám sbíhají sliny na pokrmy, které si během stěhování připravíte? A co to bude?

Přeji vám poklidné stěhování plné výtečného jídla a ať se vám krásně bydlí ve vašem novém hnízdečku!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Autor: Marcela Švecová KubováMarcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu

Miluji nekonečnou paletu kombinací, chutí, vůní a barev jídla i pití. A protože mám mlsný jazýček a zároveň mě trápilo vlastní zažívání, ukazuji lidem, jak si dobrým a kvalitním jídlem zlepšovat zdraví a zbytečně neutrácet.

Facebook

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×

1 Comment

  • aneta

    Odpovědět Odpovědět 29.8.2017

    Tak takhle naplánované stěhování jsem nikdy neměla, ale je to moc dobrý tip. Já se stěhovala dohromady asi 3x, toho až to poslední stěhování jsem si zařizovala sama s přítelem. Stěhovali jsme se z bytu do vlastního domečku. Původně jsme se měli stěhovat sami, ale pak si přítel zlomil ruku i nohu (vyboural se na motorce), takže jsme radši povolali stěhováky tavočeru, protože sama bych to absolutně nezvládla (přítel byl vlastně nepoužitelný). Stačilo mi jen to balení a pak vybalování věcí. Představa, že bych měla tahat ještě krabice nebo nábytek, tak mě trefí šlak

Odpovědět

* Denotes Required Field

CommentLuv badge